Nákup nad 99€ Vám doručíme ZADARMO

Ako sa správne starať o paplóny a vankúše

Kvalitné a čisté paplóny a vankúše sú základom pre pohodlný a zdravý spánok. Aby si však udržali svoje vlastnosti čo najdlhšie, je dôležité vedieť, ako sa o ne správne starať, ako udržať vaše paplóny a vankúše v skvelej kondícii, či už sú vyrobené z prírodných alebo syntetických materiálov.

blog banner 600x400 zena pri pracke s paplonom

 

Prečo je dôležité sa o paplóny a vankúše starať?
Aj keď si to možno neuvedomujeme, paplóny a vankúše denne absorbujú počas spánku ale aj mimo neho pot, nečistoty a prach. Bez pravidelnej údržby môže dôjsť k hromadeniu baktérií a roztočov, čo nielen znižuje ich hygienickú kvalitu, ale môže ovplyvniť aj vaše zdravie. Pravidelná starostlivosť preto nielenže predlžuje životnosť týchto produktov, ale aj zlepšuje kvalitu vášho spánku.

Ako často by ste mali paplóny a vankúše čistiť?
Frekvencia prania závisí od intenzity používania a typu výplne. Všeobecným pravidlom je prať paplóny približne dvakrát do roka a vankúše každé tri mesiace. Čistenie postelných obliečok by malo byť samozrejme častejšie – ideálne každé dva týždne.

Starostlivosť o paplóny a vankúše podľa materiálu

Paplóny a vankúše z dutého vlákna

Paplóny a vankúše z dutého vlákna sú veľmi obľúbené pre svoju ľahkosť, priedušnosť a hypoalergénne vlastnosti. Pri správnej údržbe vám môžu vydržať mnoho rokov.

Pranie: Výrobky z dutého vlákna je možné bez problémov prať v práčke. Odporúča sa pranie na 40 °C, čo je dostatočná teplota na odstránenie nečistôt. Pri praní sa vyhnite agresívnym pracím prostriedkom a avivážam, ktoré môžu vlákna poškodiť. Sušenie: Po vypraní je vhodné paplóny a vankúše z dutého vlákna sušiť buď na vzduchu, alebo pri nízkej teplote v sušičke. Ak používate sušičku, pridajte tenisové loptičky, aby sa výplň rovnomerne rozložila. Vetranie: Pravidelné vetranie na čerstvom vzduchu je dôležité, aby sa udržala sviežosť a aby sa zabránilo zhlukovaniu vlákien.

Paplóny a vankúše z peria a páperia

Výrobky z peria a páperia sú známe svojou vynikajúcou izolačnou schopnosťou a luxusným pocitom. Vyžadujú však špecifickejšiu starostlivosť, aby si udržali svoju kvalitu.

Pranie: Pranie perových a páperových paplónov a vankúšov vyžaduje opatrnosť. Ideálne je zveriť ich odborníkom na profesionálne čistenie. Ak ich však chcete prať doma, použite pracie prostriedky špeciálne určené na perie a zvoľte jemný program na nízkej teplote, maximálne 40 °C. Používať je možné iba bezchlórový bieliaci prostriedok Sušenie: Sušenie perových a páperových paplónov a vankúšov trvá dlhšie ako pri syntetických materiáloch. Paplóny a vankúše sušte v sušičke ich pri nízkej teplote. Výrobky sa nesmú žehliť! Vetranie: Pravidelné vetranie perových paplónov a vankúšov je nevyhnutné. Vyvarujte sa priameho slnečného svetla.

Paplóny a vankúše z mikrovlákna

Mikrovláknové výrobky sú ľahké, jemné a výborne regulujú teplotu. Ide o veľmi obľúbený materiál, ktorý je navyše jednoduchý na údržbu.

Pranie: Paplóny a vankúše z mikrovlákna je možné prať v práčke na 40 až 60 °C, v závislosti od odporúčaní výrobcu. Používajte jemné pracie prostriedky a vyhnite sa avivážam, ktoré môžu vlákno znehodnotiť. Sušenie: Po praní ich môžete sušiť na vzduchu alebo v sušičke na nízkej teplote. Mikrovlákno rýchlo schne a po sušení zostáva nadýchané. Čistenie: Mikrovlákno je veľmi odolné a zachováva si svoj tvar, no pravidelné vetranie a pretrepávanie pomáha predĺžiť jeho životnosť.

Paplóny a vankúše s prírodnými vláknami
Výrobky z prírodných materiálov, ako je bavlna, ovčia vlna alebo bambus, sú stále populárnejšie, vďaka ich ekologickým vlastnostiam a schopnosti regulovať teplotu a vlhkosť.

Pranie: Starostlivosť o paplóny a vankúše z prírodných materiálov vyžaduje väčšiu opatrnosť. Väčšina týchto výrobkov je vhodná na jemné pranie pri teplote do 40 °C. Je dôležité nepoužívať agresívne pracie prostriedky a aviváže, ktoré môžu narušiť prirodzenú štruktúru vlákien. Sušenie: Výrobky z prírodných vláken by sa mali sušiť na vzduchu, ideálne na tienistom mieste. Sušička sa neodporúča, prípadne iba nsušenie na nízkej teplote. Vetranie: Prírodné materiály, ako ovčia vlna alebo bambus, ocenia pravidelné vetranie, ktoré pomáha odstrániť vlhkosť a udržiava ich svieže.

Dôležité tipy pre údržbu paplónov a vankúšov

  • Pravidelné pretrepávanie
    Počas používania sa výplň paplónov a vankúšov môže zhlukovať, čo môže viesť k stratám objemu. Pravidelné pretrepávanie pomáha udržať rovnomerné rozloženie výplne.
  • Používanie ochranných poťahov
    Chrániče na paplóny a vankúše sú výborným spôsobom, ako chrániť výplň pred prachom, nečistotami a potom. Tieto poťahy môžete prať častejšie, čím znížite potrebu prania samotného paplóna či vankúša.
  • Kontrola pred praním
    Vždy sa pred praním pozrite na štítok s pokynmi. Niektoré materiály môžu vyžadovať špeciálne ošetrenie, napríklad pranie v profesionálnej čistiarni.
  • Striedanie
    Ak máte možnosť, striedajte vankúše a paplóny podľa ročných období. V letných mesiacoch sa hodia ľahšie paplóny, zatiaľ čo v zime oceníte tie hrubšie a teplejšie.


Správna starostlivosť o paplóny a vankúše je nevyhnutná pre dlhodobé zachovanie ich kvality a pohodlia. Či už preferujete výrobky z prírodných materiálov alebo syntetické alternatívy, pravidelná údržba a dodržiavanie odporúčaní výrobcu zabezpečí, že si budete vždy užívať kvalitný a zdravý spánok. 

 

>>> Pozri celú ponuku paplónov a vankúšov

Späť do obchodu